bloemen_1.png

Het project digitale overheidstoepassingen

06/12/2021 - 13h

Comé realiseerde in het kader van BV-OECO (Belgische vereniging voor onderzoek en expertise voor consumentenorganisaties) het project digitale overheidstoepassingen. Een project dat Belgische burgers leert omgaan met de digitale data die ze van zichzelf kunnen terug vinden. Veel burgers weten namelijk niet wat en waar ze hun persoonlijke gegevens kunnen terug vinden op het internet. Deze gegeven vinden is natuurlijk één ding, ze dan ook nog eens juist interpreteren is weer iets anders. Daarom engageert Comé vzw zich als partner om tekst en uitleg te geven bij deze verschillende websites van de federale overheid. Dit project bestaat uit een website, klik hier om deze te bekijken. Op deze website vinden jullie verschillende webinars terug (Nederlands en Franstalige). Dit zijn korte filmpjes waar we uitleggen wat jullie allemaal op deze websites kunnen terug vinden en hoe jullie tewerk moeten gaan.We starten bij drie essentiële digitale toepassingen die steeds meer worden gevraagd. Zoals inloggen a.d.h.v. de identiteitskaart en een kaartlezer of via de itsme-applicatie. Om te kunnen inloggen in de website van de federale overheid is dit al vaak een essentiële handeling die Belgische burgers moeten doen om hun persoonlijke informatie te bekijken. Het webinar rond “inloggen” legt stapsgewijs uit hoe jullie inloggen in een website van de overheid. Daarnaast tonen we ook een “nieuwere” digitale handeling. Namelijk, het digitaal ondertekenen van een pdf-document. Kan altijd handig zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunnen jullie al in verschillende website inloggen, dan kunnen jullie momenteel op zoek naar   jullie persoonlijke gegevens. De overheid digitaliseert, waardoor we meer en meer informatie  van onszelf terug vinden op het internet. Binnen dit project behandelen we de volgende websites: 

Mypension

Op deze website vinden burgers informatie terug over hun wettelijk en vervroegd pensioen. In deze webinar geven we wat meer uitleg over de gegevens die terug te vinden zijn op deze website en tonen we ook de mogelijkheden van deze website. Zo kan ieder burger zich goed voorbereiden op zijn of haar pensioen en kan iedereen een weloverwogen beslissing hierin nemen. Wanneer kan ik gaan, hoeveel zal ik verdienen, wat als ik minder zou werken, … al deze topics komen tijdens het webinar aan bod.

My Minfin

Een website die onze financiële situatie beheert. Vooral bij het bredere publiek bekend op het moment dat we onze belastingsbrief moeten indienen. Taks-on-web is namelijk een onderdeel van deze website. Maar My Minfin biedt nog zoveel meer. Jouw (on)roerende voorheffingen, welke gronden bezit ik, hoe ziet mijn huurcontract er nu weer uit, welke belastingfiches heb ik … Raadpleeg My Minfin om een betere kijk te hebben op jouw fiscale situatie en laat je niet meer verrassen op het moment dat jouw belastingbrief in de bus valt.

My Career

Regelmatig van job verandert, of juist niet? De website My Career houdt alles mooi bij. Wil je bijvoorbeeld ergens gaan soliciteren? Via My Career kan je heel gemakkelijk een lijst samenstellen met alle jobs die je in het verleden hebt bekleed. Periodes van vakantiewerk e.a. vind je allemaal terug op deze website.

Break at work

Tijdskrediet, thematisch verlof of loopbaanonderbreking genomen? Check je resterende saldo op Break at work. Geen idee wat deze termen willen zeggen, check dan zeker eens de website voor meer info. Misschien kan jij ze wel gebruiken.

Cozo

Een website die je absoluut nodig hebt om jouw medische gegevens bij te houden. CoZo staat voor Collaboratief Zorgplatform. En laat patiënten en zorgverleners toe om medische gegevens met elkaar uit te wisselen. Heb je bijvoorbeeld een voorschriftje, maar ben je het papiertje kwijt, of wens je jouw vaccinatiegegevens in te kijken of wil je een medische test ondergaan… Cozo to the rescue! Let wel, deze website is enkel voor burgers die in het Vlaamse Gewest wonen.