oostende_201903.jpg

vorming volgen in Oostende is ook voor de Comé - medewerkers net ietsje meer……

20/05/2019 - 10h

Op de eerste dag hebben de deelnemers de keuze uit verschillende thema's en worden een viertal subgroepjes gemaakt. Sinds de deelnemers de keuze hebben uit verschillende thema's, zien we dat hun tevredenheid gestegen is. Zo komen we ook tegemoet aan de noden van elk individu. Elk jaar kiezen we voor verschillende actuele thema’s die nuttig zijn voor elke werknemer. Een thema dat dit jaar erg aanslaat bij de deelnemers gaat over ‘We kleuren sociaalliberaal’. Heel wat mensen hebben nood aan duiding over de term ‘sociaalliberaal’. Het onderscheid met neoliberalisme is niet altijd duidelijk. Men leest van alles over het liberalisme en de liberalen in de kranten en men hoort van alles op de televisie. Soms haalt men de mosterd  bij vrienden, kennissen en hoort men enkel wat er gezegd wordt door de  omgeving. Dit is met vele dingen zo. Ons doel is dan om deze deelnemers van correcte kennis te voorzien. Wat betekent sociaalliberalisme nu eigenlijk? En welke standpunten komen daaruit voort? En wat met de standpunten van ACLVB? In hoeverre zijn die sociaalliberaal?

Zoals elk jaar heeft het avondprogramma een maatschappelijk nut. Hier worden fabeltjes onthult, deze keer over de sociale zekerheid. Over de sociale zekerheid bestaan er heel wat onwaarheden zoals het verkrijgen van een leefloon, over de uitkeringsinkomsten, over de bijkluswet, over de vluchteling die onze sociale zekerheidskas komt plunderen en nog veel meer facts & figures.

Op dag twee hebben de deelnemers de keuze uit een binnen- en een buitenactiviteit. Hoewel er meestal wordt gekozen voor de buitenactiviteit, doet de binnenactiviteit het ook goed. De deelnemers die al deelnamen zijn uiterst tevreden. Met deze activiteit worden de mensen geconfronteerd met mensen die financieel niet toekomen in het leven. Om te voelen wat leven in armoede precies is, laten we de cursisten een educatief spel spelen. De meesten werden met momenten toch wel even stil…

In de namiddag wordt het Vlaamse Opleidingsverlof uitgelegd. Het VOV brengt nog heel wat vragen met zich mee. Velen zijn nog niet mee met dit verhaal en weten niet hoeveel uren men mag opnemen. Hoeveel vormingen men uiteindelijk mag volgen bij Comé, wordt ook meegedeeld tijdens deze uiteenzetting. Aansluitend wordt het nieuwe vormingsprogramma voorgesteld. Ook in het vormingsjaar 2019-2020 bieden we interessante en actuele vormingen aan. Dus wees op tijd om je in te schrijven!

De educatieve medewerkers en het hotelpersoneel spelen een belangrijke rol in het slagen van deze tweedaagse. We mogen daarbij ook de nieuwe barman niet vergeten die ons ‘na de uren’ goed bedient. Nicolas, een jongeman die zijn werk met passie doet. Steeds blijft hij vriendelijk en geduldig tegen de mensen. We wensen hem alvast veel succes met zijn nieuwe job. Onze Kim, Rob en Veerle staan elk moment paraat aan de balie om ons verder te helpen. De koks en garçons doen het weer voortreffelijk. De manager Alex is weer knap en fit. Hij is altijd aanspreekbaar en dat doet ons genoegen.

Tot slot wil ik nog iets vertellen over de sfeer die toch wel anders aanvoelt in Oostende. De deelnemers zijn vaak vrolijk bij aankomst. Ze melden zich aan en drinken een tas koffie in de gezellige bar. In de vorming zijn ze positief, actief en… assertief. Hoewel dit niet altijd eenvoudig is voor de lesgevers en mededeelnemers, vinden wij dit toch een goede eigenschap. Het respecteren van de afgesproken tijdstippen blijft voor sommigen een uitdaging. Het strand en de terrasjes lonken, een fris glas bier ’s avonds maakt de tongen losser en doet het volume van de stemmen stijgen. Gelukkig kennen de meesten hun grens en wordt de sfeer jaar na jaar beter. Het is voor iedereen een mooie afsluiter van het vormingsjaar. En zo is een tweedaagse in Oostende toch ietsje meer dan gewoon…