1_0.png

Telewerken: Een val of een zegen?

29/09/2021 - 17h

Na achttien maanden corona is onze manier van werken compleet veranderd. We hebben onze werkethiek volledig omgegooid en beseft hoeveel er écht online kan. Teams gebruikten we vroeger zelden, nu is het een verlengstuk van onszelf geworden. Er is van thuis zo veel meer mogelijk dan we vooraf gedacht hadden. Is telewerken een val of een zegen? Geeft het net geluk of stress?

Uit onderzoek van de studie van Acerta, in samenwerking met vacaturesite StepStone is gebleken dat we snakken naar een goede work-life balance en een mentale uitputting willen vermijden. Deze zijn net zeer tegenstrijdig aangezien het telewerken onze work-life balance bevordert maar ook het risico naar depressie en burn-out versterkt. We zetten de voor en nadelen even op een rijtje.
 

De voordelen

Telewerkers verplaatsen zich niet meer naar het werk en verliezen daarom minder kostbare tijd. Niet meer moeten pendelen zorgt ervoor dat onze reistijd afneemt, wat ook zorgt voor minder stress en meer vrije tijd. Zo komen we niet langer geërgerd door de file op onze werkplek aan. Ecologisch gezien is het natuurlijk ook een pak interessanter!

Telewerkers hebben meer flexibiliteit. We zijn niet meer onderworpen aan het klassieke 9-to-5-regime en we kunnen al snel eens over de middag weg, een pakketje laten bezorgen of een was draaien. Onze work-life balance is heel belangrijk geworden en dit willen we het liefst zo veel mogelijk behouden. Je werkt bovendien wanneer je het meeste productief bent. Ben je een ochtendmens dan sta je vroeger op, ben je een avondmens dan werk je wat langer door.

Telewerkers die introvert zijn beschouwen hun thuiskantoor als veiliger en aangenamer.  Ze werken efficiënter en voelen zich beter.

De nadelen

Telewerkers verliezen het sociaal contact. Doordat er minder sociaal contact is tussen de werknemers onderling, gaan zij zich eenzaam voelen en zijn deze minder betrokken bij hun bedrijf. Vooral extraverte types hebben het moeilijk met het stille thuiskantoor.

De grootste valkuil tijdens het telewerken is de onduidelijke afbakening van werk en privé. De lijn tussen privé en werk vervaagt. Wanneer is je werkdag voorbij? Tijdens de pandemie is er op weekbasis zes uur meer overwerk geleverd. Ban je mails na de kantooruren is dus de boodschap.

Conclusie

Tijden veranderen en ook na corona hebben we de voor- en nadelen afgewogen van telewerken. Belgische econoom Jan-Emmanuel De Neve (Oxford University) heeft de zaak grondig onderzocht en zegt dat de ideale combinatie twee dagen thuis en drie dagen op kantoor is. Wat denken jullie?