Voor het eerst kandidaat in 2020

Op deze pagina:

  Wat?

  Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat de procedure van de sociale verkiezingen 2020 opgeschort is, waardoor de verkiezingen verschoven zijn, vermoedelijk naar november. De vorming voor nieuwe kandidaten, die aanvankelijk in maart gepland was, is om dezelfde reden geannuleerd en wordt nu in het najaar georganiseerd.

  Ben je voor de allereerste keer kandidaat? Dan heb je wellicht wat koudwatervrees en wil je deze uitdaging goed voorbereid aanvatten. Dan is deze vorming iets voor jou.

  Er zijn twee opties):

  • Voor het eerst kandidaat in 2020 – residentieel: vijf vormingsdagen met overnachting (40 u. VOV/BEV).

  OF

  • Voor het eerst kandidaat in 2020 – provinciaal: vier vormingsdagen (2 x 2) zonder overnachtingen (32 u. VOV/BEV).

   

  Voor wie?

  Voor kandidaten die voor de allereerste keer opkomen bij de sociale verkiezingen.

  Opgelet! Wie ingeschreven was voor de geannuleerde vorming in maart, is automatisch opnieuw ingeschreven. Daarom is het aantal plaatsen voor nieuwe deelnemers beperkt en werken we hier met een wachtlijst.

   

  Onder welke formule?

  Onder Vlaams opleidingsverlof of Betaald Educatief Verlof (40 u. residentieel of 32 u. provinciaal) of in je vrije tijd.

   

  Waarover?

  De procedure en de campagne van de sociale verkiezingen

  De tijdelijke opschorting van de procedure van de sociale verkiezingen klinkt eenvoudig: we stoppen vanaf dag X + 36 en doen op een bepaald moment terug verder. Toch heeft die opschorting heel wat juridische en praktische gevolgen. Die kom je hier te weten. Wanneer de procedure terug opstart, start ook de campagne weer op. Zien we hier ook de gevolgen van Covid-19?

  De dag van de verkiezingen

  Wie (voor de allereerste keer) kandidaat is, kijkt wellicht reikhalzend uit naar de dag van de verkiezingen. Mag ik nog vlug wat promotie maken aan het stemlokaal? Hoe vermijd ik ongeldige stemmen? Hoe worden de stemmen geteld en de mandaten verdeeld? Wie zijn de getuigen en wat is hun taak?

  De rol en de bevoegdheden van de overlegorganen

  Je bent kandidaat voor de ondernemingsraad of het comité voor preventie en bescherming op het werk. We geven een inleiding op de rol en de bevoegdheden van deze overlegorganen. Ook de installatievergadering en huishoudelijk reglement komen aan bod.

  Communicatietechnieken

  Eens je verkozen zal zijn, wordt je communicatievaardigheid op de proef gesteld: tijdens de vergaderingen van de overlegorganen, in de communicatie naar je achterban, je concullega’s en je directie. Hier krijg je de kans om dit te oefenen en leer je een positieve, enthousiaste indruk na te laten.

  Fake news

  Er bestaan verschillende vormen van desinformatie of fake news. Het verspreiden ervan gebeurt vaak doelbewust en kan een grote impact hebben. Het is belangrijk dit te herkennen en informatie in de juiste context te plaatsen.

  Oplossingsgericht denken (niet in Gent en Lier)

  Als afgevaardigde zal je merken dat er dagelijks kleine of grote problemen ontstaan. Een analyse van de probleemsituatie is noodzakelijk, maar de oplossing komt sneller als we naar doelen kijken en hoop en verandering beogen.

  Sociaal overleg in België (niet in Hasselt)

  Het sociaal overleg is het overleg tussen werkgevers en werknemers. Dat heeft plaats op nationaal vlak in de NAR, in de sectoren en op bedrijfsniveau. Dit getrapt systeem wordt uit de doeken gedaan.

   

  Waar en wanneer?

  Residentieel

  Deze vijfdaagse vorming gaat door in Oostende van 12 t.e.m. 16 oktober 2020 (groep 1) en van 19 tot 23 oktober 2020 (groep 2).

  Provinciaal

  Hasselt                   07 – 08.10.2020 + 28 – 29.10.2020

  Gent                       27.10.2020 - 30.10.2020

  Lier Groep 1          30.09.2020 - 01.10.2020 + 19.10.2020 + 27.10.2020

  Lier Groep 2           05 - 06.10.2020 + 26 - 27.10.2020