Rechten en plichten op het werk 2021-2022

Op deze pagina:

  Oostende 

  KIes een thema door op de link te klikken van de datum bij aankomst Oostende. 

  Tweedaagse vorming 19-20/05/2022

  Tweedaagse vorming 30-31/05/2022

  Tweedaagse vorming 02-03/06/2022

   Tweedaagse vorming 09-10/06/2022

  Tweedaagse vorming 13-14/06/2022

  Tweedaagse vorming 16-17/06/2022

  Tweedaagse vorming 21-22/06/2022

   

  Thema's Oostende

   

  Het energiedebat (40 u.)

  Powerpoint 

  Energie wordt alsmaar duurder, hoe komt dit? Wat kan je doen om je factuur zo laag mogelijk te houden? Om af te sluiten houden we ook nog een debat over verschillende hete hangijzers binnen dit thema.

  Professionele grenzen:hoe ver is te ver? (40 u.)

  Powerpoint 

  We spenderen aanzienlijk veel tijd van ons leven op het werk. Je er goed voelen is belangrijk. Steeds meer personen trekken aan de alarmbel want zowel fysieke als psychologische grenzen worden vaak overschreden. Op interactieve wijze spelen we in op de problematieken van seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag.

  Vakantie (40 u.)

  Powerpoint 

  Werken is belangrijk, maar vakantie nemen is nog belangrijker. Hoe is onze jaarlijkse vakantie opgebouwd en welke aanvullingen bestaan er in de verschillende sectoren? We bekijken alle verschillen zodat iedereen kan genieten van een deugddoende vakantie.

  Re-integratiebeleid na langdurige ziekte (40 u.)

  Powerpoint

  De groep niet-actieven in België wordt steeds groter. Meer en meer mensen zijn langdurig ziek. De Vlaamse overheid wil deze groep op de arbeidsmarkt re-integreren. We bekijken hoe de reglementering in elkaar zit en wat dit in de praktijk geeft.

  Observeren versus Interpreteren (32 u. - 40 u.)

  Powerpoint 

  We observeren andermans gedrag en geven er spontaan een eigen interpretatie aan. In deze vormingssessie leren we bewust om te gaan met het verschil tussen observeren en interpreteren. We geven tips om het ‘juiste’ oordeel over iemand te vellen.

  Internetfraude (32 u. - 40 u.)

  Powerpoint 

  Het digitale medium geeft ons veel vrijheid, maar hoe groter de vrijheid, hoe groter het misbruik en de kans om gehackt te worden. Ook zoomen we verder in op de digitale evolutie door de jaren heen.

  Vlaams werkgelegenheidsakkoord Gert & Thierry 

  Powerpoint

   

   

  Het reguliere programma dat liep van oktober tot maart

  Wat ?

  Als werknemer is het belangrijk je rechten en plichten te kennen. In deze vorming bieden we jou de kans om op de hoogte te blijven van nieuwe wetgeving en nieuwe regelgeving. We leren je kritisch omgaan met informatie zodat je zelf in staat bent correcte informatie op te zoeken en door te geven. Tenslotte leer je ook op te komen voor jezelf en je collega’s. We scherpen je communicatievaardigheden aan.

  Je kan kiezen uit twee opties:

  Rechten en plichten op het werk – 40u: drie vormingsdagen tussen oktober 2021 en maart 2022, aangevuld met twee dagen vorming met overnachting in Oostende in mei en juni 2022 (40 u. VOV/BEV).

  OF

  Rechten en plichten op het werk – 32u: drie vormingsdagen tussen oktober 2021 en maart 2022 (zoals bij optie 1), aangevuld met één dag vorming in je eigen provincie (Antwerpen, Gent, Hasselt, Roeselare of Tienen) in april 2022 (32 u. VOV/BEV).

   

  Voor wie?

  Alle werknemers.

   

  Onder welke formule?

  Onder Vlaams opleidingsverlof of Betaald Educatief Verlof (40 u. of 32 u.) of in je vrije tijd.

   

  Waarover?

  Elke dag komen twee thema’s uit onderstaande lijst aan bod:

   

  Pesten op het werk

  Powerpoint: Pesten op het werk

  Ondanks het feit dat veel werknemers sinds de coronacrisis kunnen telewerken, is het aantal conflicten en gevallen van pesten op het werk niet significant afgenomen. De coronacrisis zélf blijkt daar voor iets tussen te zitten. De digitalisering van het werk zorgt immers voor onvrede en spanningen. Dat bevestigen ook de diensten voor bescherming en preventie op het werk. Wat kunnen we als vakbond daaraan doen? We bekijken het in deze cursus.

  Werken met digitale weetwijzer

  Powerpoint: Werken met de digitale weetwijzer

  ACLVB digitaliseert! En dus ook onze belangrijkste tool, de weetwijzer. Tijdens deze vormingssessie leggen we aan de hand van verschillende voorbeelden uit hoe je informatie kan opzoeken in deze digitale weetwijzer. Daarnaast bekijken we ook hoe je nationale en sectorale cao’s kan terug vinden op het wereldwijde web. 

  Arbeidsovereenkomsten en veel voorkomende afwijkingen

  Powerpoint: Arbeidsovereenkomsten en veel voorkomende afwijkingen

  De flexibiliteit van de werknemer is de laatste jaren alleen maar verhoogd. Dit resulteert ook in verschillende soorten arbeidscontracten. Je hebt contracten van onbepaalde en bepaalde duur, maar daarnaast heb je ook nog interimmers, flexi-jobbers, vrijwilligers, artiesten, grensarbeiders, … . Tijdens deze vormingssessie bekijken we de verschillen tussen de arbeidscontracten en de effecten op lange termijn.

  De effecten van het een IPA

  Powerpoint: De effecten van een IPA

  In 2021 onderhandelden de sociale partners opnieuw een interprofessioneel akkoord (IPA). Maar wat is dit precies? Hoe zitten de mechanismen van de loonnorm en de index in elkaar en welk effect heeft dit op jouw loon? En welke mogelijkheden bieden de sectorale en bedrijfsonderhandelingen? We zoeken het samen uit.

  Vlaamse sociale bescherming: Sociale zekerheid-Plus

  Powerpoint: Vlaamse Sociale Bescherming: Sociale Zekerheid-Plus

  Wie ziek is, kan in België op de federale sociale zekerheid voor de terugbetaling van dokterskosten, medicatie en andere kosten rekenen. Wie veel zorg nodig heeft, heeft vaak nog hogere kosten. In dat geval kan er een beroep gedaan worden op de Vlaamse sociale bescherming. We geven tekst en uitleg.

  Opleiding en bijscholing

  Powerpoint: Opleiding en bijscholing

  Werknemers krijgen de raad levenslang te leren om bij te blijven op het werk. Bij- en omscholingen zijn niemand nog vreemd. We bekijken de verschillende opleidingsmogelijkheden in Vlaanderen en het aanbod van onder andere de VDAB en de sectorfondsen.

   

  Waar en wanneer?

  De vorming wordt op verschillende locaties georganiseerd: Aalst, Antwerpen, Beersel, De Haan, Gent, Hasselt, Herentals, Lier, Lokeren, Mechelen, Menen, Oudenaarde, Roeselare, Sint-Niklaas, Tienen, Vilvoorde en Zele.

  Je hoeft geen centrum te kiezen. Je wordt automatisch ingedeeld in een groep gekoppeld aan jouw bestendig secretaris of sector. Kies je voor Rechten en plichten – 32u, dan sluit je automatisch aan bij de groep in de provincie waar jij de drie vormingsdagen hebt gevolgd.