Rechten en plichten op het werk 2021-2022

Op deze pagina:

  Wat ?

  Als werknemer is het belangrijk je rechten en plichten te kennen. In deze vorming bieden we jou de kans om op de hoogte te blijven van nieuwe wetgeving en nieuwe regelgeving. We leren je kritisch omgaan met informatie zodat je zelf in staat bent correcte informatie op te zoeken en door te geven. Tenslotte leer je ook op te komen voor jezelf en je collega’s. We scherpen je communicatievaardigheden aan.

   

  Je kan kiezen uit twee opties:

  Rechten en plichten op het werk – 40u: drie vormingsdagen tussen oktober 2021 en maart 2022, aangevuld met twee dagen vorming met overnachting in Oostende in mei en juni 2022 (40 u. VOV/BEV).

  OF

  Rechten en plichten op het werk – 32u: drie vormingsdagen tussen oktober 2021 en maart 2022 (zoals bij optie 1), aangevuld met één dag vorming in je eigen provincie (Antwerpen, Gent, Hasselt, Roeselare of Tienen) in april 2022 (32 u. VOV/BEV).

   

  Voor wie?

  Alle werknemers.

   

  Onder welke formule?

  Onder Vlaams opleidingsverlof of Betaald Educatief Verlof (40 u. of 32 u.) of in je vrije tijd.

   

  Waarover?

  Elke dag komen twee thema’s uit onderstaande lijst aan bod:

   

  Pesten op het werk

  Powerpoint: Pesten op het werk

  Ondanks het feit dat veel werknemers sinds de coronacrisis kunnen telewerken, is het aantal conflicten en gevallen van pesten op het werk niet significant afgenomen. De coronacrisis zélf blijkt daar voor iets tussen te zitten. De digitalisering van het werk zorgt immers voor onvrede en spanningen. Dat bevestigen ook de diensten voor bescherming en preventie op het werk. Wat kunnen we als vakbond daaraan doen? We bekijken het in deze cursus.

  Werken met digitale weetwijzer

  Powerpoint: Werken met de digitale weetwijzer

  ACLVB digitaliseert! En dus ook onze belangrijkste tool, de weetwijzer. Tijdens deze vormingssessie leggen we aan de hand van verschillende voorbeelden uit hoe je informatie kan opzoeken in deze digitale weetwijzer. Daarnaast bekijken we ook hoe je nationale en sectorale cao’s kan terug vinden op het wereldwijde web. 

  Arbeidsovereenkomsten en veel voorkomende afwijkingen

  Powerpoint: Arbeidsovereenkomsten en veel voorkomende afwijkingen

  De flexibiliteit van de werknemer is de laatste jaren alleen maar verhoogd. Dit resulteert ook in verschillende soorten arbeidscontracten. Je hebt contracten van onbepaalde en bepaalde duur, maar daarnaast heb je ook nog interimmers, flexi-jobbers, vrijwilligers, artiesten, grensarbeiders, … . Tijdens deze vormingssessie bekijken we de verschillen tussen de arbeidscontracten en de effecten op lange termijn.

  De effecten van het een IPA

  Powerpoint: De effecten van een IPA

  In 2021 onderhandelden de sociale partners opnieuw een interprofessioneel akkoord (IPA). Maar wat is dit precies? Hoe zitten de mechanismen van de loonnorm en de index in elkaar en welk effect heeft dit op jouw loon? En welke mogelijkheden bieden de sectorale en bedrijfsonderhandelingen? We zoeken het samen uit.

  Vlaamse sociale bescherming: Sociale zekerheid-Plus

  Powerpoint: Vlaamse Sociale Bescherming: Sociale Zekerheid-Plus

  Wie ziek is, kan in België op de federale sociale zekerheid voor de terugbetaling van dokterskosten, medicatie en andere kosten rekenen. Wie veel zorg nodig heeft, heeft vaak nog hogere kosten. In dat geval kan er een beroep gedaan worden op de Vlaamse sociale bescherming. We geven tekst en uitleg.

  Opleiding en bijscholing

  Powerpoint: Opleiding en bijscholing

  Werknemers krijgen de raad levenslang te leren om bij te blijven op het werk. Bij- en omscholingen zijn niemand nog vreemd. We bekijken de verschillende opleidingsmogelijkheden in Vlaanderen en het aanbod van onder andere de VDAB en de sectorfondsen.

   

  Circulair aan de slag met materialen, grondstoffen en water (40 u.)

  Powerpoint nog niet beschikbaar

  Circulaire technieken kom je overal tegen: zo wordt in jouw huis het regenwater misschien opgevangen en opnieuw gebruikt. Ook in bedrijven vind je verschillende circulaire circuits. Tijdens deze vorming buigen we ons over de problemen en opportuniteiten die deze transitie voor de werknemers meebrengt.

   

  De arbeidsinspectie (40 u.)

  Powerpoint nog niet beschikbaar

  De arbeidsinspectie houdt toezicht op de sociale wetten binnen België. Het is dus belangrijk om te weten wanneer, maar ook hoe werknemers beroep kunnen doen op deze inspectiediensten. We leggen de werking, de bevoegdheden en de structuur uit van de verschillende inspectiediensten.

   

  Re-integratiebeleid na langdurige ziekte (40 u.)

  Powerpoint nog niet beschikbaar

  De groep niet-actieven in België wordt steeds groter. Meer en meer mensen zijn langdurig ziek. De Vlaamse overheid wil deze groep re-integreren op de arbeidsmarkt. Maar wat houdt deze term juist in? Welke mogelijkheden bestaan er om deze doelgroep opnieuw aan het werk te krijgen? En is dat mogelijk?

   

  Observeren versus Interpreteren (32 u. - 40 u.)

  Powerpoint nog niet beschikbaar

  Twee woorden die in onze hersenen in nauw verband staan. We observeren andermans gedrag en geven hier spontaan een eigen interpretatie aan. Toch loopt dit proces vaak fout. In deze vormingssessie leren we bewust om te gaan met het verschil tussen observeren en interpreteren. We geven jullie tips mee om het ‘juiste’ oordeel over iemand te vellen.

   

  Internetfraude (32 u. - 40 u.)

  Powerpoint nog niet beschikbaar

  Het digitale medium geeft ons veel vrijheid. Het is onvoorstelbaar wat we vandaag de dag allemaal kunnen. Maar hoe groter de vrijheid, hoe groter het misbruik. Deze vormingssessie staat volledig in het teken van dit misbruik. Waar moeten we aan denken om ons niet te laten misleiden door het internet. Wat is het verschil tussen phishing, pharming en andere technieken van internetfraude?

   

  Waar en wanneer?

  De vorming wordt op verschillende locaties georganiseerd: Aalst, Antwerpen, Beersel, De Haan, Gent, Hasselt, Herentals, Lier, Lokeren, Mechelen, Menen, Oudenaarde, Roeselare, Sint-Niklaas, Tienen, Vilvoorde en Zele.

  Je hoeft geen centrum te kiezen. Je wordt automatisch ingedeeld in een groep gekoppeld aan jouw bestendig secretaris of sector. Kies je voor Rechten en plichten – 32u, dan sluit je automatisch aan bij de groep in de provincie waar jij de drie vormingsdagen hebt gevolgd.