Rechten en plichten op het werk 2020-2021

Op deze pagina:

  Wat?

  Het is belangrijk als werknemer je rechten en je plichten op het werk te kennen. Met deze vorming bieden we jou de kans om op de hoogte te blijven van nieuwe wetgeving en nieuwe regelgeving. Verder leren we je kritisch omgaan met informatie, zodat je zelf in staat bent correcte informatie op te zoeken en door te geven. Tenslotte leer je ook op te komen voor jezelf en je collega’s. We scherpen je communicatievaardigheden aan.

  Er zijn twee opties:

  • Rechten en plichten op het werk – 40u:  drie vormingsdagen tussen september 2020 en maart 2021, aangevuld met twee dagen vorming  in mei en juni 2021 (40 u. VOV/BEV).

  OF

  • Rechten en plichten op het werk – 32u: drie vormingsdagen tussen september 2020 en maart 2021 (zoals bij optie 1), aangevuld met één dag vorming met de collega's uit je eigen provincie in april 2021 (32 u. VOV/BEV).

   

  Voor wie?

  Alle werknemers.

   

  Onder welke formule?

  Onder Vlaams opleidingsverlof of Betaald Educatief Verlof (40 u. of 32 u.) of in je vrije tijd.

   

  Waarover?

  Tijdens de eerste 3 vormingsdagen kwamen per dag 2 van de onderstaande thema's aan bod:

  Sociale verkiezingen 2020

  De sociale verkiezingen zijn door de coronacrisis uitgesteld tot november 2020. We bespreken de juridische gevolgen voor de procedure en bekijken ook welke impact dit heeft op de bescherming van kandidaten en afgevaardigden. We staan stil bij de dag van de verkiezingen en de praktijk na de verkiezingsdag. Zo komt de installatievergadering aan bod en de activiteiten voor de komende vier jaar. Jouw bestendig secretaris beantwoordt al je vragen.

  Veilig werken na een pandemie deel 1 en deel 2

  De sociale partners in de Hoge Raad voor Preventie en bescherming op het werk, de Economic Risk Management Group, de FOD WASO en de beleidscel van de minister van werk hebben vanuit hun expertise de generieke gids ontwikkeld.  Dat instrument bevat een aantal bouwstenen om de werknemers zo veilig mogelijk te kunnen laten werken in de post-lockdownperiode. In deze vorming kijken we hoe de verschillende sectoren de generieke gids vertaald hebben in sectorgidsen en hoe dit op de werkvloer geïmplementeerd is. De stem van de werknemer is hierbij belangrijk. Ook zij moeten betrokken worden bij de keuze en het uitrollen van de maatregelen.

  De loonfiche uitgespit

  Onze loonbrief vertelt ons meer dan enkel het bedrag dat op onze bankrekening verschijnt. Naast het vaste maand- of uurloon zijn er nog andere zaken die tot het loonpakket behoren. In deze praktijkgerichte opleiding verduidelijken we de bruto-netto berekening op de loonbrief. We hebben het eveneens over het vakantiegeld, het voordeel alle aard, de maaltijdcheques en nog veel meer. Zo krijg je als werknemer een volledig beeld van de loonberekening.

  Help! Ik word (tijdelijk) werkloos.

  Er zijn allerlei oorzaken waardoor je werkloos kan worden: overmacht, economische situatie, technische redenen, slecht weer, een collectieve sluiting,.. soms is de werkloosheid tijdelijk, soms niet. Outplacement kan dan een (verplichte) oplossing zijn. We bekijken hoe de VDAB je hierbij kan helpen.

  Thematisch verlof en tijdskrediet

  Je wil tijdens je carrière tijd vrij maken om voor je kinderen, je ouders of naaste familie te zorgen. Of misschien je wil een opleiding volgen om professioneel een andere richting in te slaan. Of misschien wil je jouw carrière zachtjes laten landen en niet meer voltijds werken. Wettelijk verlof hoef je hiervoor niet op te nemen. Tijdskrediet en thematische verloven kunnen een oplossing bieden. Maar wat is het verschil tussen beide systemen en hoe moet je dit aanvragen? Hoog tijd om antwoorden te krijgen op deze veel gestelde vragen.

  Arbeidsduur

  Sinds 2004 bedraagt de officiële werkweek 38 uren. Toch zijn er gi-gan-tisch veel uitzonderingen. De wetgeving rond de arbeidsduur wordt dan ook terecht beschouwd als één van de meest technische wetgevingen binnen het sociaal recht. We proberen deze technische materie zo toegankelijk en praktisch mogelijk te benaderen. We bespreken de toegelaten grenzen, recuperatie al dan niet met overloontoeslag, de procedure rond nachtarbeid, enz…

   

  De laatste lesdag(en) krijg je sowieso het webinar 'op afspraak' te zien:

  Op afspraak

  Het voorbije jaar zullen we niet snel vergeten. Naast het menselijke leed, likken ook de wereldwijde economie en de bijhorende arbeidsmarkten hun wonden. Ze staan voor immense uitdagingen en zullen de ruggen moeten rechten. Werkgevers en werknemers zullen de handen in elkaar moeten slaan. Een degelijk en eerlijk sociaal overleg zal belangrijk zijn en op iedere werkvloer zal een constructief overleg noodzakelijk zijn.

  In deze vorming krijgen Nationaal Voorzitter Mario Coppens en Vlaams Gewestsecretaris Gert Truyens het woord. Ze blikken terug op een bewogen jaar, kijken ook vooruit en nemen de tijd om jullie vragen te beantwoorden.

  Wil je weten hoe de huidige stand van zaken (11 juni 2021) rond het IPA is? Je vindt hier een PPP.

  Wie voor de 32u koos, wordt ook uitgenodigd voor het webinar 'Omgaan met (on)macht'  

  Omgaan met (on)macht deel 1 en deel 2

  Wat is macht, hoe uit macht zich in je bedrijf en in de vakbond en hoe ga je daar mee om? In deze vorming gaan we aan de slag met communicatie en lichaamstaal die je in een sterkere en overtuigende positie brengen. We draaien de rollen om en kijken in het hoofd van machtige mensen.

  Wie voor de 40u koos, kan 3 webinars kiezen. Naast het webinar 'Omgaan met (on)macht' zijn onderstaande ook mogelijk. In dit filmpje leggen we uit hoe je jouw keuze kan maken.

  De verschillende wegen van het woon- werkverkeer

  Hoe organiseren we het verkeer van en naar het werk het best? Voor het milieu is het beter als we naar het werk fietsen, maar boodschappen doen, kinderen afhalen, nacht- of ploegenarbeid, … zijn vaak spelbrekers om de fiets te nemen. Aan de hand van praktische voorbeelden tonen we hoe een bedrijf zijn mobiliteitsbeleid opbouwt. Hoe begin je er aan en waar let je op? Voorbeelden van nieuwe systemen als fiets- en autoleasing komen eveneens aan bod.

  De gevolgen van corona op de economie 

  De coronacrisis is niet alleen de grootste gezondheidscrisis sinds WO II, de pandemie heeft ook een ongeziene impact op de economie, de arbeidsmarkt en de samenleving. Hoe groot is die impact nu precies? Welke sectoren werden het hardst getroffen? Zijn de steunmaatregelen voor tijdelijk werklozen voldoende of werd de koopkracht aangetast? En zullen de overheidsfinanciën na deze crisis nog houdbaar zijn terwijl de vergrijzing op ons afkomt? We proberen op een interactieve manier deze vragen te beantwoorden.

  Digitale vaardigheden inzetten in jouw werkomgeving

  Of het nu gaat over het invullen van documenten, het opzoeken van informatie of het contacteren van collega’s/militanten, we kunnen niet zonder laptop, tablet of smartphone. We verkennen in deze sessie het digitale aanbod zodat we dit op een vlotte(re) manier kunnen inzetten.

  Hoe stellen we documenten veilig in de cloud? Wat is het nut van een paswoordmanager? Hoe gebruiken we itsme? Hoe kunnen we documenten online ondertekenen? We bekijken daarnaast hoe je een Facebookgroep kan opstarten en bespreken enkele interessante websites en applicaties.

  De spelregels bij herstructurering

  Wanneer de directie een herstructurering in de onderneming aankondigt, voelt iedereen de bui al hangen. De vakbondsafvaardiging wordt aan de onderhandelingstafel verwacht. In deze webinar worden de basisprincipes rond een herstructurering toegelicht en besproken. Heb je reeds een herstructurering meegemaakt? Jouw deelname aan deze vorming kan een meerwaarde betekenen!

   

  Waar en wanneer?

  De vorming nu volledig digitaal gegeven. Indien je ingeschreven bent, ontvang je de uitnodigingen per mail.