Rechten en plichten op het werk 2020-2021

Op deze pagina:

  Wat?

  Het is belangrijk als werknemer je rechten en je plichten op het werk te kennen. Met deze vorming bieden we jou de kans om op de hoogte te blijven van nieuwe wetgeving en nieuwe regelgeving. Verder leren we je kritisch omgaan met informatie, zodat je zelf in staat bent correcte informatie op te zoeken en door te geven. Tenslotte leer je ook op te komen voor jezelf en je collega’s. We scherpen je communicatievaardigheden aan.

  Er zijn twee opties:

  • Rechten en plichten op het werk – 40u: drie vormingsdagen tussen september 2020 en maart 2021, aangevuld met twee dagen vorming met overnachting in Oostende in mei en juni 2021 (40 u. VOV/BEV).

  OF

  • Rechten en plichten op het werk – 32u: drie vormingsdagen tussen september 2020 en maart 2021 (zoals bij optie 1), aangevuld met één dag vorming in je eigen provincie (Antwerpen, Gent, Hasselt, Roeselare of Tienen) in april 2021 (32 u. VOV/BEV).

   

  Voor wie?

  Alle werknemers.

   

  Onder welke formule?

  Onder Vlaams opleidingsverlof of Betaald Educatief Verlof (40 u. of 32 u.) of in je vrije tijd.

   

  Waarover?

  Elke dag komen twee thema’s uit onderstaande lijst aan bod:

  Sociale verkiezingen 2020

  De sociale verkiezingen zijn door de coronacrisis uitgesteld tot november 2020. We bespreken de juridische gevolgen voor de procedure en bekijken ook welke impact dit heeft op de bescherming van kandidaten en afgevaardigden. We staan stil bij de dag van de verkiezingen en de praktijk na de verkiezingsdag. Zo komt de installatievergadering aan bod en de activiteiten voor de komende vier jaar. Jouw bestendig secretaris beantwoordt al je vragen.

  Veilig werken na een pandemie deel 1 en deel 2

  De sociale partners in de Hoge Raad voor Preventie en bescherming op het werk, de Economic Risk Management Group, de FOD WASO en de beleidscel van de minister van werk hebben vanuit hun expertise de generieke gids ontwikkeld.  Dat instrument bevat een aantal bouwstenen om de werknemers zo veilig mogelijk te kunnen laten werken in de post-lockdownperiode. In deze vorming kijken we hoe de verschillende sectoren de generieke gids vertaald hebben in sectorgidsen en hoe dit op de werkvloer geïmplementeerd is. De stem van de werknemer is hierbij belangrijk. Ook zij moeten betrokken worden bij de keuze en het uitrollen van de maatregelen.

  De loonfiche uitgespit

  Onze loonbrief vertelt ons meer dan enkel het bedrag dat op onze bankrekening verschijnt. Naast het vaste maand- of uurloon zijn er nog andere zaken die tot het loonpakket behoren. In deze praktijkgerichte opleiding verduidelijken we de bruto-netto berekening op de loonbrief. We hebben het eveneens over het vakantiegeld, het voordeel alle aard, de maaltijdcheques en nog veel meer. Zo krijg je als werknemer een volledig beeld van de loonberekening.

  Help! Ik word (tijdelijk) werkloos.

  Er zijn allerlei oorzaken waardoor je werkloos kan worden: overmacht, economische situatie, technische redenen, slecht weer, een collectieve sluiting,.. soms is de werkloosheid tijdelijk, soms niet. Outplacement kan dan een (verplichte) oplossing zijn. We bekijken hoe de VDAB je hierbij kan helpen.

  Thematisch verlof en tijdskrediet

  Je wil tijdens je carrière tijd vrij maken om voor je kinderen, je ouders of naaste familie te zorgen. Of misschien je wil een opleiding volgen om professioneel een andere richting in te slaan. Of misschien wil je jouw carrière zachtjes laten landen en niet meer voltijds werken. Wettelijk verlof hoef je hiervoor niet op te nemen. Tijdskrediet en thematische verloven kunnen een oplossing bieden. Maar wat is het verschil tussen beide systemen en hoe moet je dit aanvragen? Hoog tijd om antwoorden te krijgen op deze veel gestelde vragen.

  Arbeidsduur

  Sinds 2004 bedraagt de officiële werkweek 38 uren. Toch zijn er gi-gan-tisch veel uitzonderingen. De wetgeving rond de arbeidsduur wordt dan ook terecht beschouwd als één van de meest technische wetgevingen binnen het sociaal recht. We proberen deze technische materie zo toegankelijk en praktisch mogelijk te benaderen. We bespreken de toegelaten grenzen, recuperatie al dan niet met overloontoeslag, de procedure rond nachtarbeid, enz…

  Omgaan met macht

  Werknemers werken vaak in opdracht van iemand met een hogere machtspositie. Dat kan tot spanningen kan leiden, maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kan op verschillende manieren met macht omgaan. Aan de hand van interactieve werkvormen oefenen we hoe je kan omgaan met iemand die een machtspositie bekleedt.

  SWT

  Het Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag (SWT) wordt door veel mensen nog herkend als het vroegere brugpensioen. Toch zijn doorheen de tijd de regels om op “brugpensioen” te gaan verstrengd. Hoe ziet het SWT-stelsel er vandaag de dag uit? Waar moeten we op letten en welke gevolgen heeft dit op ons later pensioen?

  De gevolgen van Covid-19 op de economie (enkel in Rechten en plichten op het werk -40u)

  Hoe ziet de economie eruit na corona? Zijn veel bedrijven gereorganiseerd? Is er een stijging van het aantal faillissementen? Het aantal werklozen? En misschien zijn er ook positieve zaken die we kunnen onthouden. Werken we meer thuis? Staan we minder lang in de file? Is er meer aandacht voor de zorgsector? Interessante vragen die we onderzoeken tijdens deze vorming.

  De verschillende wegen van het woon- werkverkeer (enkel in Rechten en plichten op het werk -40u)

  Van en naar het werk rijden is vaak een heel gedoe. Je hebt tientallen mogelijkheden. Met de fiets, met het openbaar vervoer, met de auto, … Hoe kies je het beste vervoersysteem? Bedrijven nemen ook steeds meer initiatief. Denk maar aan de verschillende fiets- en autoleasings die bedrijven aanbieden. Hierover bestaan verschillende systemen die bedrijven kunnen invoeren. We leggen graag de verschillende systemen uit en bespreken wat je als werknemer en werkgever kan én moet doen.

   

  Waar en wanneer?

  De vorming wordt op een vijftigtal plaatsen in Vlaanderen en Brussel gegeven. De eerste drie dagen zijn er per zone verschillende data (voor beide opties samen), telkens gekoppeld aan een bestendig secretaris. 

  Voor de laatste dag(en) is jouw groep automatisch gekoppeld aan twee dagen Oostende of één dag in de provincie waar je de drie eerste dagen hebt gevolgd: voor West-Vlaanderen is dat Roeselare, voor Oost-Vlaanderen Gent, voor Antwerpen Antwerpen, voor Vlaams-Brabant Tienen en voor Limburg is dit Hasselt.