(Op)nieuw kandidaat

Op deze pagina:

  Wat?

  Ben je (op)nieuw kandidaat bij de sociale verkiezingen? Dan is deze vorming iets voor jou. Comé voorziet een fysieke vorming van twee maal twee opeenvolgende dagen én op Nubia learning, het digitaal leerplatform van Comé, zal een zal een online cursus beschikbaar zijn.

   

  Voor wie?

  Deze vorming is voor alle kandidaten die voor de allereerste keer opkomen bij de sociale verkiezingen en voor kandidaten die in 2020 wel kandidaat maar niet verkozen waren.

   

  Onder welke formule?

  Fysieke vormingen zijn onder Vlaams opleidingsverlof of Betaald Educatief Verlof (32 u.) of in je vrije tijd.

  Een online cursus op Nubia learning volg je in je vrije tijd.

   

  Waarover?

  De thema’s zijn gericht op het ontwikkelen van vaardigheden en kennis op vlak van arbeidsrecht, collectieve onderhandelingen, sociale zekerheid en andere relevante onderwerpen. De online vormingen zijn een aanvulling op de fysieke vormingen. Deze kan je vinden op het digitale leerplatform Nubia learning.

  Het DNA van de ACLVB

  Als vakbond speelt ACLVB een cruciale rol in de bescherming van de belangen van werknemers en in het verbeteren van hun arbeidsvoorwaarden. Daarom is het belangrijk dat (kandidaat)afgevaardigden de basiswaarden en overtuigingen van ACLVB leren kennen. Waarvoor staat de liberale vakbond en op welke manier proberen wij ons te onderscheiden van de andere vakbonden? In deze sessie maak je kennis met het DNA van de ACLVB. 

  De bevoegdheden van de overlegorganen

  Effectieve afgevaardigden of plaatsvervangers zetelen in een overlegorgaan in het bedrijf. Er is een strikte verdeling van bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden. De Ondernemingsraad behandelt bedrijfseconomische en sociale onderwerpen, het Comité voor preventie en bescherming op het werk behandelt de domeinen veiligheid en gezondheid. Ten slotte is de Syndicale delegatie bevoegd voor overleg in individuele en collectieve arbeidsverhoudingen.

  Sociaal overleg in België

  Het sociaal overleg is het overleg tussen werkgevers en werknemers wat gebeurt op nationaal vlak in de NAR, in de sectoren en op bedrijfsniveau. Dit getrapt systeem wordt uit de doeken gedaan.

  Wat verwacht ACLVB van een afgevaardigde

  In deze sessie nemen we een duik in de wereld van een afgevaardigde. Een goede afgevaardigde verdedigt de rechten en het welzijn van alle werknemers. Zo moet een afgevaardigde effectief kunnen communiceren met zowel de werknemers als de werkgever en wordt er van een afgevaardigde verwacht competent te handelen tijdens de collectieve onderhandelingen.

  Motivatietechnieken en ‘the elevator pitch’

  Motiveren en inspireren is een competentie die je als afgevaardigde dagelijks nodig hebt. Je leert in deze sessie hoe je in slechts enkele minuten een krachtige indruk kan maken en je boodschap effectief kan overbrengen. Oefen effectieve communicatietechnieken in, ontdek hoe je anderen kan beïnvloeden en motiveren en leer strategieën aan om doelen te stellen en te bereiken.

  Sociale media en stemmen werven 

  In de huidige digitale wereld is een sterke aanwezigheid op sociale media nodig om succesvol campagne te voeren. Je maakt kennis met welke sociale media platformen geschikt kunnen zijn om je doelgroep te bereiken. Daarnaast oefen je ook hoe je pakkende content kan creëren en hoe je deze doeltreffend promoot.

  Overtuigingstechnieken en campagne voeren

  In deze sessie zullen we enkele belangrijke principes en strategieën bespreken die je kunnen helpen bij het overtuigen van anderen en het voeren van succesvolle campagnes. Er zijn verschillende technieken, zoals sociale bewijskracht en het gebruik van autoriteit. Maar ook je doelgroep en geloofwaardigheid zijn van onschatbare waarde.

  De dag van de verkiezingen

  Wie (voor de allereerste keer) kandidaat is, kijkt wellicht reikhalzend uit naar de dag van de verkiezingen. Mag ik nog vlug wat promotie maken aan het stemlokaal? Hoe leg ik uit hoe mensen geldig stemmen? Hoe worden de stemmen geteld en de mandaten verdeeld? Wie zijn de getuigen en wat is hun taak?

   

  Waar en wanneer?

  Brussel 11 – 12.03.2024 + 18 – 19.03.2024
  Genk 21 – 22.03.2024 + 28 – 29.03.2024
  Gent groep 1 18 – 19.03.2024 + 25 – 26.03.2024 VOLZET
  Gent groep 2 19 – 20.03.2024 + 26 – 27.03.2024
  Gent groep 3 28 – 29.03.2024 + 15 – 16.04.2024

  Op Nubia learning is er een online cursus (en bijkomend materiaal) beschikbaar!