Welke maatschappij willen we voor vrouwen, mannen en kinderen?

01/03/2018 - 11h

16 april van 19u30 tot 22u00

19:30 – 20:00 Inleiding Mevrouw Herlindis Moestermans van de Vrouwenraad leidt de studiereeks in. Vanuit haar betrokkenheid bij de Nederlandstalige Vrouwenraad staat ze stil bij de mechanismen die vrouwen aansporen om zachte beroepen uit te oefenen, deeltijds te werken en meer werkloos te zijn. Mevrouw Herlindis Moestermans maakt die stereotypen en vooroordelen hard in cijfergegevens over vrouwen op de arbeidsmarkt en geeft een kort overzicht van de genderpensioenkloof.

20:00 – 20:45 Willen we mensen naar een volledige loopbaan leiden? Mevrouw Françoise Masai bespreekt de inspanningen om mannen en vrouwen zoveel mogelijk in te zetten en economisch onafhankelijk te maken. Ze zet de gezinsdimensie van de pensioenen uit, het puntensysteem en de splitting in het gezin. Het pensioenstelsel zou voldoende keuzevrijheid en flexibiliteit moeten voorzien op basis van de lengte van de loopbaan. Mensen moeten ook voldoende informatie hebben over de gevolgen van hun keuzes voor hun pensioen. Mevrouw Masai is Membre du Conseil académique des pensions en Présidente du Comité d’étude sur le Vieillissement. Zij spreekt in duidelijk, eenvoudig Frans en het ISUA voorziet in een Nederlandstalige samenvatting op papier.

21u00-22u00 Debat onder leiding van Mevrouw Magda De Meyer, Voorzitter Nederlandstalige Vrouwenraad

23 april van 19u30 tot 22u00

19u30-20u00 Nemen we zorgwerk in het pensioen op? Het antwoord op de tweede vraag is een discussie over gelijkgestelde periodes, verlofstelsels, dienstencheques, kinderopvang. Hier bekijkt het ISUA de mogelijkheid om zorgwerk op te nemen als volwaardige arbeid. Daarmee creëren we een nieuwe trotse arbeidersklasse: die van de reproductieve arbeid: https://youtu.be/WTFvkqsKwVYits . Het woord komt daarbij toe aan de adviseur Sociale Zekerheid van het ABVV, Celien Vanmoerkerke.

20u00-20u45 Moedigen we iedereen aan om zorgwerk op te nemen? Het antwoord op de laatste vraag ligt enerzijds in de beeldvorming en representatie van zorgwerk. Anderzijds bespreekt Stan De Spiegelaere het thema ‘arbeidsduurvermindering’ als kader om alvast iedereen de mogelijkheid te bieden om zorgtaken op te nemen. Stan De Spiegelaere, European Trade Union Institute ETUI

21u00-22u00 Afsluitend debat onder leiding van Mevrouw Magda De Meyer

3 mei van 19u30 tot 22u00 ‘Hoe willen we ons pensioen financieren?’

In het verlengde van de antwoorden op de drie vragen: Willen we mensen naar een volledige loopbaan leiden? Nemen we zorgtaken in de loopbaan op? Moedigen we iedereen aan om zorgtaken op te nemen?

overlopen we de politieke keuzes die we dienen te nemen inzake de financiering van ons pensioen. Een panel bestaande uit beleidsmakers van de drie vakbonden overlopen de politieke keuzes die zij voorstaan. Voor ACV neemt Chris Serroyen deel, hij is hoofd van de studiedienst van het ACV. Voor ABVV neemt Jean-Marie De Baene deel, hoofd van de studiedienst van het ABVV en voor ACLVB neemt de Nationaal Secretaris, Sabine Slegers deel.

Plaats

De studiereeks vindt plaats op verschillende locaties van de Stadscampus (STC) van de Universiteit Antwerpen (www.uantwerpen.be/route)

Maandag 16 april,  F. de Tassiszaal en de A. Dürerzaal van het Hof van Liere, Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Maandag 23 april, Promotiezaal en de Patio van het Klooster van de Grauwzusters (verdieping -1), Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen

Donderdag 3 mei, Lange Winkelstraat 9, Gebouw R, Lokaal R.004

Inschrijven per e-mail aan silvie.smeets@uantwerpen.be VOOR vrijdag 30 maart 2018

Het inschrijvingsgeld bedraagt 25 euro voor de drie avonden

Belangstellenden dienen zich vóór 30 maart 2018 in te schrijven door middel van bijgaande inschrijvingsstrook (per post of e-mail). Het inschrijvingsgeld (€ 25 voor de drie studieavonden) dient vóór aanvang van de studieavonden gestort op rekeningnummer BE88 7350 1846 4441 van Universiteit Antwerpen met vermelding PG105300 – Pensioenen en de naam (!) van de persoon voor wie wordt betaald. Het annuleren van de inschrijving dient ten laatste op 30 maart 2018 te gebeuren en kan enkel later in geval van overmacht. Indien wij geen annulatie hebben ontvangen, wordt de studiereeks in rekening gebracht.