FN

Fake news

19/12/2019 - 14h

Het onderwerp “Fake News” trok bij heel wat vakbondsmensen de aandacht, wat resulteerde in een mooi deelnemersveld. Zo mocht Gent vakbondscollega’s ontvangen uit Italië, Spanje, Turkije, Albanië, Nederland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Roemenië, Servië,… en België.

De term “Fake News” is sinds de verkiezing van Donald Trump in Amerika een begrip geworden, maar het fenomeen bestaat natuurlijk al veel langer en neemt allerlei verschillende vormen aan. Zo werd al snel duidelijk dat de term “Fake News” eigenlijk helemaal de lading niet dekt en dat we beter kunnen spreken over “disinformation”. Onderzoekers en verschillende ervaringsdeskundigen brachten hun boeiende en straffe verhalen, maar interessanter nog, hun mogelijke oplossingen, tips en tricks.

De deelnemers van de verschillende vakbonden discussieerden over verschillende standpunten en de positie van de vakbonden in heel dit verhaal. Er werden cases aangebracht en het debat viel nooit stil. Iedereen deelde een zekere bezorgdheid, maar er was ook hoop en bovenal heel wat strijdvaardigheid.

Tal van Europese vakbondsverenigingen zijn er zich van bewust dat dit probleem de publieke opinie op een heel smerige, maar efficiënte wijze beïnvloedt. Dit moet aangekaart worden! Met de vakbondstop, maar er is ook training nodig over het thema. Training voor vakbondspersoneel, afgevaardigden en militanten.

Comé kon met andere woorden niet achterblijven en programmeerde dit onderwerp dan ook in de vormingen voor afgevaardigden. Onze infiltrant is ondertussen naarstig aan het werk om alle informatie te verwerken en in een boeiende vorming te gieten.

Hopelijk mogen we jou verwelkomen in 2020.