Kennis Troef - deel 2

Op deze pagina:

  De vorming Kennis Troef • deel 2 wordt georganiseerd van oktober 2017 tot april 2018. De data zijn nog niet gekend, maar worden je minimum zes weken voor aanvang van de cursus toegestuurd. Elke geïnteresseeerde kan hiervoor inschrijven. Dit kan onder BEV of in je vrije tijd.

  Let op! Deze vorming is geen vervolg op 'Kennis Troef - deel 1' die vorig jaar georganiseerd werd. Het programma is volledig nieuw, er is geen voorkennis vereist.

  Hieronder vind je een overzicht van het tijdstip en de locaties waarop de vorming doorgaat:

  •             8 vrijdagavonden: Aalst, Halle, Herentals, Lier, Lokeren, Ninove en Zottegem;

  •             8 zaterdagvoormiddagen: Antwerpen, Diest en Mechelen;

  •             4 volledige zaterdagen: Aarschot, Zelzate, Genk, Gent, Maldegem, Oudenaarde en Tienen.

  Van zodra er 15 inschrijvingen zijn, zal de groep opgestart worden.

  Een uitgebreid team van interne en externe lesgevers geeft in verschillende centra een brede waaier aan thema’s. Alvast een voorsmaakje van thema’s die je pad kunnen kruisen:

  EHBO • deel 2

  De focus van deze vorming ligt op de praktijk. De stabiele zijligging, het aanleggen van een eenvoudig verband, bloedingen stelpen, wondverzorging, ondersteunen van de vitale functies, verslikking en de Heimlich­methode zijn enkele technieken die we leren toepassen. Reanimatie wordt in de praktijk omgezet met nadruk op techniek, snelheid en positionering van de handen. Ook reanimatie bij kinderen en baby’s komt ter sprake.

  Het justitieplan, GEENSzins gemakkelijk

  Minister van Justitie Koen Geens kondigde bij zijn aanstelling in 2014 een grondige hervorming aan. Dat was ook nodig, aangezien meer efficiëntie met minder middelen wordt verwacht en onze basiswetgeving sterk verouderd is. We bekijken wat het justitieplan in verschillende rechtstakken veranderd heeft. Schuldig pleiten in ruil voor strafvermindering, meer effectieve collectieve schuldenregeling, geen anonieme prepaidkaarten meer en de versoepeling van het wettelijk erfrecht zijn slechts enkele voorbeelden hiervan!

  Mythes en fabels ontkracht

  Iedereen laat zich wel eens vangen aan fabels, volkswijsheden, bij­geloof en hardnekkige mythes. Zo wordt aangenomen dat het bad­water op het noordelijk halfrond in vergelijking met dat van het ­zuidelijk halfrond in de tegengestelde richting wegspoelt; dat een struis­vogel zijn kop in het zand steekt als hij in gevaar is en dat Napoleon een klein ventje was. Tientallen mythes waarvan we vaak geloven dat ze waarheid zijn, passeren de revue.

  Klimaatverandering

  Je kan er niet meer omheen: onze planeet warmt op. Hoe wordt die opwarming veroorzaakt, wat zijn de gevolgen en valt de schade nog te beperken? In deze vorming bekijken we wat klimaatverandering is en wat de impact zal zijn op ons eigen leven en dat van onze kinderen. We bespreken ook de oplossingen en kijken daarvoor zowel naar onszelf als naar de politiek.

  Successieplanning

  Het vooraf plannen van een nalatenschap is niet langer een taboe. Het vermijdt vervelende discussies tussen erfgenamen en doet erfbelasting besparen. Tijdens deze cursus ligt de nadruk op de basisbeginselen van successieplanning. Je wordt wegwijs gemaakt in de principes van het testament, schenkingen en het huwelijkscontract.