Engagement 2.0

Op deze pagina:

  Voor wie?

  Voor iedereen.

   

  Onder welke formule?

  Kan gevolgd worden onder Vlaams Opleidingsverlof (32 u.), Betaald Educatief Verlof (32 u.) of in je vrije tijd.

   

  Wat?

  Een team van interne lesgevers en freelancers geeft in de verschillende centra een brede waaier aan thema’s die van belang zijn voor mensen met een gezonde interesse in sociaal engagement. Deze vorming informeert, motiveert en activeert. Jezelf ontplooien om anderen te helpen staat hier centraal.

   

  Waar en wanneer?

  Deze vorming wordt in het weekend georganiseerd, van oktober 2019 tot april 2020.

  • 8 vrijdagavonden: Aalst, Halle, Lier, Lokeren, Ninove en Zottegem
  • 8 zaterdagvoormiddagen: Antwerpen
  • 4 volledige zaterdagen: Aarschot, Zelzate, Genk, Gent, Maldegem en Tienen

  Omwille van corona zijn de data tussen 16 maart en 19 april afgelast. Die lesdata worden niet verplaatst. Vanaf 20 april gaan de lessen door zoals gepland. Dat betekent dat er de lessen in de centra Gent, Maldegem en Nionove na 19 april nog doorgaan.

  Onderstaande thema's staan op het programma (Klik op het thema om de presentatie te ontdekken)

  EHBO deel 1 en 2, deel 3, deel 4

  We leerden de voorbije jaren heel wat bij over de eerste hulp die we kunnen bieden bij ongevallen thuis of op het werk. In deel 3 en 4 gaan we nog een stapje verder. In een theoretisch luik leren we de bestaande wetgeving kennen en interpreteren. Het praktische deel van deze vorming behandelt evacuatietechnieken, verbandleer en wondzorg.


  Cybercrime

  Letterlijk vertaald “internetcriminaliteit”! We bekijken verschillende zaken tegen die je liever niet op het internet tegenkomt. Hoe kan je die herkennen en hoe kan je je hier tegen wapenen? Niet eenvoudig, maar een verwittigd man of vrouw… .


  Start to relax

  In deze vorming behandelen we wat een burn-out is, wat iemand kan doen wanneer hij te veel stress ervaart op het werk en wat een organisatie kan ondernemen om een teveel aan stress te vermijden. We zetten op een rijtje wat je als persoon kan doen om anderen te helpen.


  Sociale media, appsoluut noodzakelijk deel 1 en 2

  Facebook, twitter, YouTube, Pinterest, Instagram, Messenger, … Ken je er nog meer? Wij wel en we weten ook wat je er mee kan en niet kan. We weten wat je ermee kan doen op je bedrijf en welke schade je kan toebrengen. En je baas? Wat kan die zien of doen? Vele vragen, vele antwoorden….


  Help! Mijn collega is hoogsensitief

  Voel je je onprettig in een drukke omgeving? Merk je subtiele verschillen op in je omgeving? Krijg je soms te horen dat je ‘anders’ bent? Dan ben je misschien hoogsensitief! Tijdens deze vorming krijg je een duidelijk zicht op wat het is en krijg je tips hoe er mee om te gaan. We staan ook stil bij stress en welke gevolgen dit op ons kan hebben.


  Veilig van en naar je werk

  Sinds 2018 kent België (opnieuw) een aangepaste verkeerswetgeving. We zoemen in op de hedendaagse wegcode en de verschillende (mogelijke) rijopleidingen. We testen grondig je huidige kennis, maar beloven alsnog geen boetes uit te schrijven als je kennis ‘onvoldoende’ blijkt te zijn.

   

  Denk aan het milieu, ook op je bedrijf! (geen presentatie beschikbaar)

  De CO2-uitstoot moet naar beneden! De temperatuur stijgt zienderogen! Grondstoffen worden schaarser! En ga zo maar door… . Allemaal zaken die we al lang weten, maar ze zijn vandaag actueler dan ooit ter voren.

   

  Sociale dumping (geen presentatie beschikbaar)

  Buitenlandse werknemers komen “goedkoper” arbeid verrichten in de Belgische bouw-, transport- of landbouwsector. Ze zijn goedkoper omdat ze sociale lasten betalen in hun land van herkomst en vaak wordt ook de Belgische (arbeids-)wetgeving niet gerespecteerd. We zoeken uit wat dit precies allemaal is en wat we er zouden kunnen aan doen.

   

  Andere interessante presentaties van onze lesgevers:

  Julien Langen; Collectieve hospitalisatieverzekering en groepsverzekering

  Shana Vanderveken; Het jeugdrecht

  Shana Vanderveken; Van misdrijf tot straf

  Evelien Lobbestael; Je veerkracht versterken 

  Pieter Govaerts; Assertiviteit gaat over JA zeggen

  Katrien Van Sinay; Erfrecht